Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Proč jsou stoly na míru lepší než ty ze sériové výroby?

 

Pokud si plánujete pořídit nový jídelní stůl, ať už v dohledné době, nebo daleké budoucnosti, musíte vždy zvážit mnoho faktorů. O některých z nich jsme vám již říkali v našich předchozích článcích. Například v našem článku Jak vybrat jídelní stůl jsme rozebírali jeho parametry z pohledu funkčnosti nebo v článku Výhody obdélníkových stolů jsme se zabývali tím, pro koho jsou obdélníkové stoly vhodné. Také jsme již uvedli výhody stolů od truhláře (a to v našem článku Proč zvolit stůl od truhláře).

 

Sériová výroba

Dnes se společně podíváme na výrobu stolů z dalšího úhlu pohledu a tím je sériová výroba nejen jídelních stolů, ale v podstatě veškerého nábytku. Podíváme se na to, v čem tkví výhody sériové výroby a také její nevýhody a také si probereme, proč je lepší zakázková výroba přímo na míru. Nejprve si ale pojďme uvést definici sériové výroby nábytku. Dle Wikipedie se jedná o druhy výroby, která “Je prováděna ve výrobních halách, kde probíhá optimální výrobní proces (technologie výroby). Vstupem jsou polotovary, které jsou dále zpracovávány, zušlechťovaný na konečný výrobek.” Dále uvádí, že v jejím průběhu je nábytek vyráběn různými druhy poloautomatických obráběcích strojů.

 

Jak tedy probíhá sériová výroba

Výše uvedená definice je sice hezká, ale moc nám toho o výrobě vlastně neřekla. S rozvojem průmyslu a technologií začaly (především velké) podniky vyrábět své produkty pomocí nejrůznějších technologií, které nahrazovali lidské pracovní síly. Výsledkem bylo, že poměrně rychle vyrobily velké množství výrobků. 

kvalita_zakazkove_vyroby_benoble_blog

Nekonečná řada stejných produktů

Laicky řečeno je to výroba velkého množství stejných produktů. Nábytek je smontováván pomocí stejných (standardizovaných) součástek a dílů, které je v případě nutnosti (například jejich poškození, zničení zlomení) možné nahradit novými a funkčními. Při sériové výrobě je nezbytné a velmi důležité naprosto přesné plánování každého jednotlivého kroku výroby. Sériové kusy nábytku jsou typické pro velké obchodní řetězce typu Ikea, Asko, XXXLutz a mnoho dalších.

 

Hlavní výhody sériové výroby

Sériová výhoda má několik výhod. Mezi ty nejhlavnější z nich patří:

  • Pomocí sériové výroby je výrobce schopen v poměrně krátkém časovém úseku vyrobit velké množství daného produktu.
  • Mnohdy jsou tyto výrobní procesy řízeny částečně, či kompletně, stroji a je zde vidět snaha o automatizaci celého výrobního procesu.
  • Je nesporné, že se jedná a rychlou a přesnou výrobu.
  • Dochází při ní k značnému omezení lidských chyb.

 

Nevýhody sériové výroby

Nicméně výše uvedené výhody leckdy převáží problémy, které sebou sériová výroba přináší. Za její hlavní nedostatky by se daly považovat následující fakty:

  • Počáteční náklady na její zahájení mohou být mnohdy astronomické - tedy pořizovací náklady jsou vysoké a příprava výrobního procesu je složitá.
  • Před jejím spuštěním je potřeba vše kompletně naplánovat a zajistit jak veškeré potřebné zdroje, tak i lidi, mít připravené finance a vše potřebné k tomu, aby bez problémů běžela.
  • Využití strojů k realizaci sériové výroby sebou nese podstatně vyšší spotřebu energií.
  • Často bývá náročná i logistika samotná. Jednotlivé kusy nábytku se musí jednak důkladně zabalit, aby nedošlo při přepravě k poškození. Vyrobené a neprodané kusy nábytku je naopak potřeba někde uskladnit
  • Plánování musí být bezchybné. Pokud by se někdo “utnul” byť jen o pár milimetrů, obrovské množství produktů (všechny z dané série) přijdou vniveč (pokud není možné chybu odstranit) a škody v takovém případě mohou být nedozírné
  • Zjistíte-li závadu, je jen velmi malá možnost ji napravit, pokud to vůbec lze.
  • Je velmi obtížné, pokud to vůbec je možné, provádět jakékoliv změny při sériové výrobě, stejně tak jako zavádění případných nutných úprav. 

 seriova_vyroba_se_zakazkove_nevyrovna_benoble_blog

Zakázková výroba nábytku na míru

Oproti výše popsané sériové výrobě tu pak máme zakázkovou výrobu od truhláře. Hlavní důvody, proč si nechat vyrobit váš jídelní stůl (či jakýkoliv jiný kus nábytku na míru) od kvalitního truhláře, jsme vám již popisovali v našem článku Proč si zvolit stůl od truhláře. Proto je zde nebudeme vypisovat všechny, pouze jich několik vypíchneme:

 

  • bezchybné a precizní zpracování 
  • atypické rozměry a tvary
  • kvalitní materiály (masiv)
  • originalita každého jednotlivého kusu nábytku.

 

 

Proč zvolit stůl od truhláře

U sériových produktů se dost často setkáte s tím, že nabízí pouze jeden (případně několik) standardní rozměr. Obvykle nemáte možnost jeho úpravy a tak vám nezbývá než hledat dále a nebo (pokud se vám například líbí design daného produktu), ustoupit ze svých požadavků a pořídit si jiný (zpravidla menší) stůl, než chcete a potřebujete. Toto při spolupráci s truhlářem řešit nemusíte. Ten vám vyrobí nábytek přesně v takových rozměrech, které potřebujete.

 

realizace_na_miru_benoble_blogPotřeba odlišit se

Dalším důležitým faktem, který se především v poslední době dostává do značného zájmu velké části klientů, je touha po tom odlišit se od ostatních. Mnoho lidí má takříkajíc po krk toho, že mají doma sériově vyráběný kus nábytku, který má “doma každý druhý”. Chtějí si mnohdy zařídit bydlení podle svých vlastních představ, nebo mají atypické rozměry a sériově vyrobený nábytek se jim do nich nevejde. Ať už jsou důvody jakékoliv, stále více klientů hledá něco originálního, co nikdo nemá a tady přichází na řadu truhlářské dílny a jejich realizace nábytku na míru

 

Vyšší cena, která se vám ale vrátí

V podstatě jediným drobným nedostatkům truhlářské výroby je o něco vyšší pořizovací cena. Je sice pravda, truhlářská výroba je o něco dražší, ale když vezmete v úvahu kvalitu zpracování a to, že produkty z masivního dřeva vám vydrží mnohdy i několik generací, pak se vám vyšší pořizovací náklady opravdu vyplatí. Nábytek z dřevotřísky, který je pro sériovou výrobu typický, se vám po pár letech používání jednoduše rozpadne.

Proto neváhejte a kontaktujte nás. Svěřte se nám se svými sny a potřebami a uvidíte, že společně najdeme cestu, jak je realizovat a vyrobit pro vás váš vysněný nábytek.