Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Jak vybrat jídelní stůl?

 

V našem dnešním blogovém článku vám přineseme několik rad a tipů na téma jak vybrat jídelní stůl. Pokud se právě nacházíte ve stádiu zařizování vaší nové kuchyně, nebo se jen porozhlížíte po novém doplňku, který by ji prozářil, přečtěte si náš článek, abyste věděli, co vše je vhodné při výběru zohlednit.

Pravděpodobně všichni se shodneme na tom, že prvním kritériem je to, že nový jídelní stůl by měl dobře vypadat. To je samozřejmostí. Každý má jiný vkus a líbí se mu něco jiného. Rozhodně by též měl být i funkční

Níže se pojďme podívat na ty nejdůležitější faktory, které by mohly ovlivnit váš výběr.

Volba materiálu

Stůl se dá dnes vyrobit v podstatě z jakéhokoliv materiálu. Kov, dřevo, sklo a mnoho dalších. Naše jídelní a konferenční stoly jsou kombinací kvalitního dubového masivu a elegantních kovových podnoží, tedy nohou jednotlivých stolů.

Dubové dřevo je jedno z těch nejpevnějších a kromě dalších vlastností má tu výhodu, že velmi dobře odolává drobným rýhám, kterým se při používání jídelního stolu nelze 100% vyvarovat. Deska jídelního stolu je dějištěm vašeho domova, obědvá se na ní, oslavuje, mnohdy i píší úkoly a mnoho dalšího, proto byste na ní neměli šetřit a vybrat opravdu kvalitní materiál.

Konstrukce stolu

Pokud jde o nejvhodnější konstrukci pro jídelní stoly, jednoznačnou odpovědí je zde kov. Kovová konstrukce, navrtaná do stolové desky, vám zajistí dokonalou stabilitu a maximální bytelnost i po mnoha letech užívání. Lepené podnože také nejsou úplně nevhodné, ale při sebemenší chybě v provedení může dojít k vyviklání podnože a následnému zlomení, či vylomení. Právě proto sváříme jednotlivé nohy do celistvé podnože a díky tomu zajišťujeme trvalost a dokonalou stabilitu daného stolu. 

A jaká je vhodná velikost stolu?

Správná velikost se pochopitelně odvíjí od počtu členů dané domácnosti. Nebo minimálně od toho, kolik vás u stolu bude pravidelně sedávat. Naše stoly vyrábíme v mnoha velikostech, je tedy pouze na vás, jakou si vyberete. Abyste měli jistotu, že vyberete tu správnou, vždy si prostor, kde bude váš stůl stát, předem pečlivě změřte a nezapomeňte připočítat prostor na židle, na nichž budete sedět. V základu se stoly obvykle dělí na:

Stoly pro dva

Hodí se do menších domácností, pro bezdětné páry, či do menších kuchyní nebo prostor, prostě když potřebujete šetřit místem. Minimální rozměr by zde měl být 80 x 70 cm. 

Stoly pro čtyři

Klasická standardní velikost stolu pro průměrnou rodinu. I zde jste opět lehce omezeni prostorem a velikostí vaší kuchyně nebo jídelny. Pokud jde o rozměry samotné, jako  standardní délka stolu pro 4 osoby se obvykle uvádí 160 x 100 cm. Pokud tento rozměr přepočítáte na osobu, tak každý z přísedících pro sebe k dispozici prostor o velikosti 80 x 45 cm. Pokud by se do čela stolu posadila další osoba, či osoby (např. návštěva), je to možné, jen musíte počítat s tím, že na stole poněkud ubude prostoru.

Stůl pro šest a více osob

Jedná se o větší nebo velké stoly, určené pro početnější rodiny a velké prostory. Jako standardní délka se udává 220 cm x 90 cm. Přepočteno se bude jednat o 67,5 x 50 cm na osobu. I v tomto případě prostoru ubude, pokud obsadíte i čela stolu. Pro větší komfort doporučujeme rozměry nad 220 cm, například délku 250 cm.

 

PXL_20221224_084441310

Péče o váš stůl 

Pravděpodobně každý výrobce vám doporučí, abyste svůj nový stůl chránili před vlhkostí, přímým teplem, a že byste jej neměli vystavovat dlouhodobému působení vody a vodních par. Chápeme, že ne vždy je to stoprocentně možné, přesto stačí stůl po rozlití nápoje co nejdříve utřít, nenechávat na něm nečistoty celý den a v neposlední řadě jej ošetřovat vhodnými prostředky. Dle doporučení výrobce rozhodně není ani na škodu stůl občas opětovně navoskovat

Kolik by měl stát kvalitní jídelní stůl?

Toto je jistě zásadní otázka, kterou řeší naprosto každý. V dnešní době obchodní řetězce nabízí jídelní stoly za pár tisíc. Zde se ovšem nedá mluvit o kvalitě. Převážně se bude jednat o stoly z lamina, které zdaleka nedosahuje kvality masivu. 

 

Je potřeba si také zodpovědět otázku, zda chcete, aby vám stůl vydržel desítky let, nebo si pořídíte nějaký méně kvalitní a po pár letech jej vyměníte (což může být řešením v případě, že máte omezený rozpočet). 

Dubový masiv, a kvalitní stůl z něj, vás bude přeci jen stát o něco více. Jako průměrná cena za kvalitní stůl z masivu se uvádí nějakých 25.000,-. V naší nabídce jídelních stolů naleznete i stoly pod 20.000,-, průměrná cena našich jídelní stolů je zhruba 30.000,- a máme pro vás v nabídce i exkluzivní modely v mnohem vyšší cenové relaci