Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Výhody obdélníkového stolu

 

Minule jsem pro vás připravili blogový článek, v němž jsme pro vás sepsali hlavní výhody kulatých stolů, tedy to, kdy je vhodnější si je pořídit, a proč byste jim měli dát přednost. V tomto článku se nyní podíváme na to, kdy je naopak lepší pořídit si obdélníkový nebo čtvercový jídelní stůl

Obdélníkový stůl nebo kulatý?

Rozhodnout se, zda se do vašeho interiéru bude hodit spíše obdélníkový nebo kulatý stůl není úplně jednoduché. Kromě osobních preferencí, tedy toho, jaký konkrétní tvar se vám líbí, je zde několik faktorů, které byste měli vzít v úvahu

 

 

Kritéria pro rozhodování

Nyní se podíváme na hlavní kritéria, která byste při pořizování nového jídelního stolu měli zvážit. Jsou jimi následující faktory:

Počet stolujících

Jako první je zde počet osob, které budou u jídelního, případně i konferenčního, stolu obvykle sedět. Pokud jste klasická, řekněme 4 členná rodina, bude pro vás vhodný stůl pro 4 osoby. Váháte ale, zda bude tento stůl dostačující v případě, že k vám přijde návštěva? Toto lze vyřešit pořízením rozkládacího jídelní stolu

Design vašeho jídelního stolu

Kromě počtu osob je také důležitý vzhled a design. Jídelní stůl by vám měl ladit k ostatnímu vybavení vašeho domova. Styl, v němž máte zařízený váš domov, je dozajista rozhodující pro výběr vhodného jídelního stolu. Obdélníkový stůl se hodí spíše do tradičních a klasických interiérů, oproti těm kulatým, které jsou vhodnější pro romantické a elegantní interiéry. 

aaaaas

Rozměry vašeho jídelního stolu

Ať už se bude jednat o obdélníkové jídelní stoly, nebo o jinak tvarované, vždy je zapotřebí zohledňovat počet osob, které u něj budou sedět. Obecně se uvádí, že jeden stolující by měl mít pro pohodlné stolování k dispozici plochu o velikosti 60 x 40 cm. Platí to u všech druhů stolů, samozřejmě ale chápeme, že ne vždy je to možné, především v menších prostorách, kde musíte řešit doslova každý centimetr.

 

Vhodné rozměry podle počtu osob:

 

  • 4 osoby - minimální rozměry jsou 120 x 80 cm, ale pro pocit komfortu doporučujeme rozměr 160 x 90 cm.
  • 6 osob - v případě, že usadíte 4 osoby proti sobě a dvě osoby do čela stolu, měl by jídelní stůl mít minimálně 140 x 90 cm. Pokud budou všichni sedět vedle sebe a nikoli na čele stolu, jsou minimálními vhodnými rozměry 160 x 90 cm.

 

Jak spolehlivě zjistit, zda se vám do kuchyně, či jídelny daný stůl vejde?

Abyste měli jistotu, jak velký stůl potřebujete a zda se vám do vašeho interiéru vejde, doporučujeme si vše důkladně přeměřit. Nejvhodnější je, například pomocí kobercové lepicí pásky nebo několika provázků, vyznačit si na příslušném místě dané rozměry a hned uvidíte, zda se vám na vámi vybrané místo zvolený stůl vejde, či nikoliv. Nezapomeňte připočítat dostatek prostoru na židle a také na jejich odsunutí, abyste od stolu mohli pohodlně vstát. 

Výška stolu

Jako standardní výška stolu se udává 75 cm a abyste se ke stolu mohli pohodlně usadit, je potřeba vybrat si tak vysokou židli, aby mezi deskou stolu a sedátkem židle bylo zhruba 25-30 cm. Koleny byste se v žádném případě neměli dotýkat jídelní desky stolu a za židlí by mělo být minimálně 80 cm prostoru, abyste se na ní mohli odsunout od stolu a pohodlně z ní vstát.

Kam se hodí obdélníkové stoly?

Obdélníkové stoly jsou nejběžnějším typem jídelních stolů. Jsou poměrně dlouhé a úzké a hodí se tedy do větších kuchyní nebo jídelen, prostě všude tam, kde nejste příliš omezeni malým prostorem. Pokud byste si jej přesto pořídili i do menší kuchyně, můžete jej, díky jeho rovným hranám, snadno přisunout ke stěně. Sice tak přijdete o nějaké to místo k sezení, ale to vůbec nevadí. Pokud budete potřebovat usadit více lidí, zase jej můžete snadno přemístit do středu místnosti a využít tak všechna místa. Šetříte-li místem, můžete si k němu pořídit lavici, kterou jednoduše zasunete pod stůl, aby vám nepřekážela v těch chvílích, kdy ji nevyužíváte. 

Další výhody

Mezi dalšími výhodami bychom mohli uvést to, že k němu bez problému usadíte i větší počet lidí. Pokud rádi zdobíte svůj domov vázami, dekoracemi, apod., obdélníkový stůl pro vás může být tím správným řešením. Na obdélníkový stůl můžete bez problému umístit různé dekorace, či například mísu s ovocem

Nevýhody obdélníkových stolů

Pokud jde o mínusy jídelních stolů, zde bychom uvedli to, že je-li obdélníkový stůl příliš dlouhý, může se stát že stolovníci, kteří budou sedět na nejvzdálenějších koncích, na sebe nebudou dobře vidět. Dále jsou zde jeho ostré rohy, které mohou být nebezpečné, jestliže vám doma pobíhají malé děti. Delší obdélníkové stoly mohou zabírat poměrně hodně místa.

Naše obdélníkové stoly

V nabídce našeho e-shopu máme celou řadu obdélníkových jídelních stolů, které v sobě spojují eleganci a industriální styl. Naše stoly mají stolové desky vyrobené z kvalitního dubového masivu, které jsou umístěné na designových kovových podnožích. Nechce se unést jedinečnou kombinací elegance a kvality našich jídelních stolů i konferenčních stolků. Neváhejte nás kontaktovat, pokud budete s výběrem potřebovat poradit.