Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Co je to industriální styl a jak si v něm zařídit domov?

 

V naší truhlářské dílně pro vás připravuje nábytek na míru, který lze zařadit do kategorie industriálního nábytku. Co si však představit pod pojmem industriální? Je to dnes poměrně hodně používaný pojem, přesto se však najdou mnozí, kteří by na danou otázku jen stěží hledali správnou odpověď.

Pojďme se tedy spolu dnes podívat na to, co je to industriální styl a jaké jsou jeho hlavní charakteristiky a prvky. 

 

Hlavní prvky industriálního stylu

Industriální styl nabízí nevšední a moderní styl bydlení, který na první pohled připomíná staré tovární haly a jiné prostory průmyslového charakteru. Jedná se o styl s minimalistickými prvky, takže jste-li milovníky nadýchaných polštářků, krajek a pastelových odstínů barev, pak industriální pojetí bydlení není nic pro vás. 

Za hlavní prvky industriálního stylu by se daly považovat odkryté cihly, betonové stěny, neopracované podlahy a mnoho další prvků, v kombinaci s ocelí, kameny a atmosférou starých továren. Jedná se o netradiční styl bydlení, který je originální, snadno udržovatelný a zároveň moderní. 

 

Původ industriálního stylu

Tento originální umělecký styl vznikl někdy na přelomu 60. a 70. let minulého století v New Yorku a v Londýně. V té době se mladí umělci shromažďovali v opuštěných továrnách, kde si zařizovali nejen své ateliéry, ale i své domovy. Důvodem k tomu byla neutěšená situace vzrůstajících nájmů. Popularita tohoto druhu bydlení rostla a záhy pronikla i mezi “neuměleckou” veřejnost a stala se oblíbenou i v dalších evropských zemích. 

 

Minimalismus_u_vas_doma_benoble_blog_600

Jaké prvky patří do industriálního stylu bydlení?

Pokud si chcete zařídit bydlení v industriálním stylu, snažte se ve vašem domově navodit atmosféru továrny. Pokud jsme majiteli loftových bytů (tedy bytů nadstandardních, jenž vznikly v průmyslových prostorách, které nebyly původně určeny k bydlení), máte vyhráno. Co ale dělat, snažíte-li se vnést industriální styl do malého a obyčejného pokoje v panelovém bytě? Vsaďte na následující prvky: 

 

  • vzhled neopracovaných cihlových, či betonových zdí,
  • betonovou, případně masivní dřevěnou podlahu,
  • odhalte trubky a potrubí, jak vodovodní, tak i elektroinstalaci. 
  • použijte osvětlení vhodné pro továrny,
  • okna ponechte bez záclon.

 

Industriální styl je stylem, jenž se skvěle hodí do velkých a otevřených prostor, kde se nenachází žádné zbytečné příčky a zdi. Oddělené jsou snad jedině koupelna a ložnice. Skvěle se hodí pro prostory s vysokými okny. Pokud jsou v nich navíc i vysoké stropy, jsou tyto prostory pro industriální styl jako stvořené. 

Dalším vhodným prvkem pro vytvoření industriálního stylu je kombinování starých prvků s těmi moderními a studeného kovu s teplými tóny dřeva (tato kombinace je jedním ze základních prvků tohoto stylu). 

 

Charakteristické materiály pro industriální styl

Jaké jsou vhodné materiály pro zařízení vašeho domu v industriálním stylu? Neuděláte chybu, pokud zvolíte masivní doplňky z neopracovaného dřeva, které zkombinujete s kovem a kovovými nebo koženými prvky. Jejich strohost můžete zjemnit pomocí drobných doplňků a textilního vybavení, jako mohou být například koberce z měkkých materiálů a plédy z jemné vlny. 

Dominantní materiály industriálního stylu tedy jsou:

  • beton
  • dřevo,
  • cihly
  • kůže,
  • a kov.

Barvy vhodné pro industriální styl

Vybavení domácností a domovů v industriálním stylu bývá dosti často oblíbené i u mužů. Jedním z hlavních důvodů, proč tomu tak je, jsou barvy, jež tomuto stylu dominují. Hodně jsou využívány tlumené tóny následujících barev:

 

  • Černá barva - jedná se o poměrně silnou barvu s dramatickou složkou, která dokáže v industriálním stylu vytvořit ohnisko. Můžete ji využít pro vaše stěny, podlahy nebo i na nábytku a doplňcích. 
  • Hnědá barva - pokud jde o tento teplý a příjemný barevný odstín, dokáže do vašeho domova vnést útulnost. Obdobně jako předchozí černou barvu ji můžete využít pro vaše podlahy, stěny, nábytek, či doplňky. 
  • Šedá barva - tento barevný odstín má navodit uklidňující a relaxační atmosféru ve vašem industriálním prostoru. Opět lze využít pro podlahy, nábytek, doplňky i vaše stěny. 
  • Béžové barva - pomocí této neutrální barvy dokážete snadno vytvořit příjemné  a uklidňující prostředí, vhodné k odpočinku a relaxaci. I tuto barvu můžete použít pro vaše stěny, podlahy, nábytek nebo doplňky. 

 

Při výběru vhodných barev důkladně zvažte, jakého výsledného efektu chcete dosáhnout.  Odvážné atmosféry a dramatického vzhledu dosáhnete pomocí tmavých barev, jako jsou černá nebo šedá. Naopak pro vytvoření vzdušnějšího vzhledu vašeho domova sáhněte po světlejších barvách, jak jsou například béžová nebo bílá. 

 

Industrialni_styl_rad_kombinuje_kov_a_dreva_Benoble_blog

Tipy pro interiéry v industriálním stylu

Pokud se poohlížíte po konkrétních tipech pro váš domov, který si chcete zařídit v industriálním stylu, můžete si inspirovat níže uvedeným nápady pro obývací pokoje, kuchyně a další místnosti. Interiéry v industriálním duchu se vyznačují především důrazem na minimalismus, čisté rovné linie, vzdušnost prostoru a minimum dekorativních prvků. Hlavním prvkem kuchyně je obvykle jídelní stůl z masivu a u všech prvků byste měli myslet na to, že by měly vypadat, jako by už byli několik let používány.

Rozhodne nešlápnete vedle s velkým fotoplátnem v černobílém provedení. Abstraktní umění a fotografie, či grafiky se skvěle hodí do tohoto stylu. Stejně tak jako keramické květináče, nádoby z kovu, kovové věšáky, plechové cedule a bedny ze dřeva. Velká nástěnná zrcadla vám také prokáží službu. Ideální jsou i nástěnné hodiny větších rozměrů. 

Pokud jde o osvětlení, tak industriální styl si libuje v starých továrních lampách, podlahových reflektorech, lucernách různých druhů, či petrolejových lampách. Níže se podíváme podrobněji na jednotlivé místnosti vašeho domova.

 

Obývací pokoj a industriální styl

Budete-li zařizovat v industriálním stylu váš obývací pokoj, začněte již úpravami místnosti jako takové. Pořiďte si masivní dřevěné podlahy, a nebo, chcete-li (či potřebujete-li) ušetřit, můžete na podlaze nechat i holý beton. V takovém případě pořiďte kusové koberce a umístěte je na ta místa, na nichž se budete nejvíce zdržovat, jelikož betonová podlaha bude dost chladná.

Obdobně si počínejte u i zdí samotných. V cihlovém domě můžete odhalit pár cihel na některé z vašich stěn pro dosažení industriálního stylu, v panelovém domě lze ponechat neomítnutou stěnu. Alternativou k těmto prvkům mohou být i falešné cihlové nebo betonové stěny, obdobně jako černá malba, na níž můžete psát křídou různé vzkazy, úkoly, jenž je třeba udělat, nebo i nákupní seznamy. 

Využívejte designových kousků z bleších trhů, podomácku vyrobených prvků, jako jsou palety, truhly ze dřeva, regály z kovu (například z vaší staré díly), starožitný šicí stroj nebo i takový designový prvek jako je dřevěný žebřík z vaší zahrady. Fantazii se prostě meze nekladou.

 

Kuchyně v industriálním stylu

Pokud jde o industriální kuchyně, klíčovým prvkem je v ní prostor. Úplně dokonalým prvkem je pak spojení kuchyně a obývacího prostoru. Otevřené prostory jsou jedním z hlavních rysů industriálního stylu. I v kuchyni využijte odhalených zdí a dalších výše uvedených typů pro obývací pokoj. Přidejte kovy, například odhalené trubky, či vybavení pro profesionální kuchyně. 

Pokud jde o kuchyňskou linku samotnou, vůbec nemusí “perfektně zapadat” v každém detailu. Naopak, je vhodné ji zkombinovat i z několika sestav. Kombinujte kov a dřevěné prvky, například nerezovou kuchyň s dřevěným ostrůvkem. A pokud místo horních skříněk použijete otevřené police ze dřeva a kovu, výsledný dojem bude dokonale industriální. 

Elegantního vzhledu vaší kuchyně v industriálním stylu dosáhnete využitím jen několika málo detailů. Méně je více. Využijte jednoduchých světel s Edisonovou žárovkou a betonového baru se stylovými stoličkami a získejte pro svou kuchyň eleganci a styl. 

 

Industriální styl ve vaší koupelně

Pro vnesení industriálního ducha do vašeho domova začněte s vaší koupelnou. Pro její stěny se bude skvěle hodit betonová stěrka, stejně tak jako obdélníkové obklady v bílém provedení, doplněné černými spárami, kterými budou stěny obloženy až k samotnému stropu. 

Sprchový kout od interiéru koupelny oddělte jen pomocí velkého skla, bez zbytečně výrazných přechodů. Pokud jde o baterie do koupelny, měly by být v kontrastu, tedy v bílém prostředí využijte ideálně černého odstínu daného kovu. Přestože by dřevěné podlahy byly tou nejlepší volbou, uznáváme, že v koupelně by mohly být poněkud náročné na údržbu. Volte proto raději dlaždice se zajímavými vzory, případně velkorozměrnou dlažbu

A nezapomeňte ani v koupelně na drobné doplňky. Jako skříňka pod umyvadlo se bude skvěle hodit starší dřevěná komoda, či kovový stolek. Místo klasických úložných systémů využijte jednoduché police na něž umístěte nejrůznější košíky z proutí, či dřevěné krabice. 

 

Industrialni_styl_ve_vasem_obyvyku_Benoble_blogIndustriální styl vaší ložnice

Typické je pro industriální styl využití kombinace surového a útulného vzhledu. Inspiraci hledejte ve starých továrnách a skladech, které dodají na jedinečnosti její atmosféře. 

 

Chodba a předsíň a industriální styl

Proměňte svou předsíň v jedinečný prostor s nádechem historie, kombinovaným s prvky moderní estetiky. Surové materiály, neutrální barvy a stylové doplňky jsou těmi prvky, pomocí nichž dosáhnete neodolatelného vzhledu vaší chodby v kýženém industriálním stylu

 

Závěrem

Výše jsme vám poskytli několik tipů a rad, jak si váš domov zařídit v moderním, a stále více populárním, industriálním stylu. Na našem e-shopu pro vás máme v tomto stylu připraveno mnoho designových kusů nábytku, ať už se jedná o kvalitní jídelní stoly z masivu v kombinaci s kovovými podnožemi do vašich jídelen, elegantní a funkční konferenční stolky pro zútulnění vašich obývacích pokojů, salonů, a jiných odpočinkových míst, postelí pro vaše ložnice a mnoha dalších doplňků a dekoračních, či upomínkových předmětů.

Doufáme, že si z naší nabídky vyberete. Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám pomůžeme s čímkoliv, nejen s výběrem z naší nabídky.