Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Přiblížení našeho výrobního procesu

 

Zajímá vás, jak probíhá výroba nábytku? Jaké kroky předchází realizaci samotné? A co vše musíme zařídit, abychom pro vás vyrobili váš vysněný designový kousek v tolik populárním industriálním stylu? Níže v našem článku se dozvíte vše o výrobním procesu našeho kvalitního nábytku z dubového masivu. Jak tedy výroba vámi vybraného stolu bude probíhat? 

 

Jak výroba stolů probíhá

Věříme tomu, že pro mnohé vás, laiků, může být zajímavým tématem i samotná výroba jídelního stolu. Co se vlastně děje, jaké fáze proběhnou, než se u vás doma objeví nový designový jídelní stůl, vyrobený na míru a s láskou v naší truhlářské dílně? Pojďme si společně projít jednotlivé kroky a průběh výroby našeho exkluzivního nábytku. 

Prvním krokem je návrh

Jak jsme již zmínili výše, designérem je v naší společnosti Martin. Martin má vystudovanou střední a vysokou školu v oblasti designu. Má na kontě několik účastí na soutěžích a výstavách (například v Miláně, aj.) a v oboru pracuje již mnoho let. Jeho první stůl, který vyrobil, byl jeho bakalářskou prací, s níž se dostal dokonce až na výstavu. Toto by se dalo pomyslně nazvat počátkem společnosti Benoble. 

Design a navrhování je jeho vášní a životem a inspiraci nehledá v přírodě, jak by mnohé svádělo napsat, ale prostě v každodenním životě a především pak v přání klientů. Po pečlivém vyslechnutí a zvážení požadavků každého jednotlivého klienta, zasedá ke stolu a první návrhy načrtne tužkou na papír. Posléze samozřejmě přichází ke slovu moderní doba a její vymoženosti. Přesný a podrobný návrh na daný model stolu je vytvářen v programech na 3D modelování. Výsledný 3D návrh je pak odprezentován klientovi, který vyjádří svou spokojenost, či nespokojenost a návrh je buď upraven nebo schválen.

 

zpracovani_dreva_Benoble_blog Zpracování dřevěných prvků

Dalším krokem je pak samotné zpracování dřeva. Každou jednotlivou fošnu vždy pečlivě zkontrolujeme a ujistíme se, že je dostatečně kvalitní a vyschlá, než se pustíme do jejího zpracování. V závislosti na vyráběném modelu stolu pak fošny upravujeme do potřebných velikostí, šířek, tlouštěk, zaoblujeme hrany, vše dokonale brousíme a především si dáváme záležet na dokonalé kresbě výsledné desky vašeho stolu. 

S deskami  pracujeme šetrně a s láskou a každý krok se sestává z precizní ruční práce našeho truhlářského týmu. 

 

Zpracování kovových komponentů

Kovovýroba je další etapou výroby vašeho stolu. Práce s kovem je náročná především na preciznost. Snažíme se o zachování industriálního designu a především jejich dokonalé funkčnosti. Komponenty sváříme pomocí metod TIG a CO2, které zaručují dokonalou pevnost svarů a zároveň i jejich estetičnost. Kovové podnože jsou bytelné a vydrží sloužit po desítky let. Jednotlivé komponenty je po svaření nezbytné odmastit a zbavit nečistot, aby je bylo možné práškovat. 

 

Povrchová úprava dřeva

Dřevo je poměrně choulostivý materiál, s nímž je nezbytné umět pracovat. A to nejen u nás v dílně, ale i během jeho používání ve vašich domácnostech. Aby vám naše stoly z masivu vydrželi co nejdéle, nabízíme vám dvě možnosti povrchové úpravy. První z nich je ošetření dřeva olejem. Jedná se o bezpříplatkovou metodu a to i přesto, že k ní používáme jeden z nejdražších olejů, jenž je na našem trhu k dispozici. Olej bohužel nedosáhne takového efektu jako ošetření lakem, které je druhou možností povrchové úpravy našich jídelních stolů. Používáme vysoce kvalitní lak z dovozu, původem z Itálie, který o dřevo pečuje, je snadno omyvatelný a nemusíte se bát nechtěných koleček od hrnečků, či jiného nádobí. Všechny prostředky, které používáme, jsou certifikované pro styk s potravinami, takže můžete být naprosto bez obav a užívat si radostných okamžiků s vaší rodinou a přáteli u našich designových jídelních stolů. 

Příběh našeho jídelního stolu Cross

Inspiraci pro design tohoto stolu dostal náš designér v době, když probíhala stavba jeho domu. Při stavbě betonových základů se do nich zalévali roxory, což je speciální druh tyčí s vroubkovaným povrchem, jež se do betonu přidávají pro zvýšení jeho pevnosti. Těchto roxorů pak náš designér využil při navrhování tohoto elegantní stolu. 

kovove_prsky_roxory_Benoble_blog

Know how naší práce

Jak jsme již uvedli, industriální styl a nábytek v něm vyráběný, je v současné době oblíbený a je zde mnoho dalších firem a truhlářských dílen, které se jeho výrobě věnují. Proč tedy zvolit Benoble a v čem jsme lepší? Troufáme si říct, že jako jediní vyrábíme naše stoly ze dvou až tří fošen. Maximálně však ze čtyř! Navíc klademe opravdu velmi velký důraz na to, aby kresba seděla, tedy aby navazovala a díky tomu pak stolová deska vypadá, jako by byla zhotovena z jednoho jediného kusu dřeva! Tato enormní preciznost je to, co nás odlišuje od konkurence neboť těmto detailům málokdo věnuje svou pozornost. Unikátnost naší práce tedy spočívá v tom, že se co nejvíce snažíme o zvýraznění přirozené krásy dřeva. 

 

Příprava a výběr dřeva vlastně začíná dávno před samotnou výrobou stolové desky. Kmeny se na pile řežou na fošny, které se následně posunují po pásu a všechny, které jsou vhodné k výrobě nábytku jsou na konci pásu skládány do balíků a odváženy do truhlářské dílny. Toto je standardní postup na všech pilách. My ale ještě na pile probíráme jednotlivé balíky a vybíráme z nich kvalitní kusy dřeva, které skládáme do balíků tak, aby se k sobě hodily a aby seděla jejich kresba. To je důvod, proč naše desky ve finále vypadají, jako by byli vyrobeny z jednoho kusu dřeva. Díky tomuto pečlivému výběru, který probíhá již na pile, vám nabízíme designové a jedinečné kusy z raritního dřeva. Raritnost masivu zde spočívá v pečlivém výběru a mnoha krocích, jenž jsou nezbytné právě k tomuto dokonalému sladění dřeva. 

 

A právě v tom spočívá originalita naší truhlářské dílny a do budoucna se chceme vrhnout na výrobu raritních a exkluzivních kusů designového nábytku ve vyšší cenové relaci, s nímž bychom rádi expandovali i za hranice naší republiky, do všech evropských zemí. 

Komunikace s klienty

jedním z nejdůležitějších faktorů je otevřená komunikace s klienty. Většina klientů se na nás obrací telefonicky a sdělí nám své představy, potřeby a požadavky a my pro ně následně vytvoříme originální návrh. Mohou se navíc přijet podívat i do našeho skladu, kde jim předvedeme naše stoly a podnože, o něž mají v daný okamžik zájem. 

Designové podnože

Jediným prvkem výroby, který neprobíhá u nás na dílně, je lakování našich kovových podnoží. Námi precizně a na míru vyrobené kovové podnože pro naše stoly posíláme do lakovny, kde jsou profesionálně nalakovány. Na výběr máte standardně z černého (tato barva se prodává nejčastěji) a bílého laku, avšak je v našich možnostech přizpůsobit barvu laku vašemu přání a nechat ji nalakovat i v jiných odstínech. Poměrně oblíbeným odstínem je například barva grafitu

 

Používané materiály: dřevo a kov?

Jak jsme již zmínili tyto dva materiály jsou středobodem našich produktů a industriálního stylu jako takového, nicméně zdaleka nejsou jedinými, které používáme. Dalším, poměrně důležitým, materiálem je epoxidová pryskyřice. Pryskyřice se používá k zacelení trhlinek  prasklinek, ať už větších nebo i těch mikro, ve dřevě. Tento krok je velmi důležitý a ne každá truhlářská díla jej provádí. Ponechání těchto mikrotrhlinek bez náležitého ošetření může vést časem k problémům, například k větším prasklinám a poškození vašeho nábytku. Využití epoxidové pryskyřice je asi nejvíce vidět u jednacího stolu King of rivers, který naleznete v naší limitované nabídce stolů.  

Dalším materiálem, který používáme, byť zatím ve značně omezené míře, je sklo. Jak dozajista všichni víte, sklo je poměrně křehký materiál a je dost problematické zakomponovat jej do našeho nábytku, nicméně není to nemožné. Aktuálně máme v naší nabídce pouze jeden designový jídelní stůl, u něhož jsme tento materiál využili a je jím jídelní stůl River

 

Péče o dřevo

Výše jsme již zmínili rady jak pečovat o dřevo, nicméně nyní máme spíše na mysli, jak se o dřevo staráme než jej použijeme k výrobě našich jídelních stolů, či jiného nábytku. Jakmile je daný strom pokácen, je po nějaké době dovezen na pilu k následnému zpracování. Dřevo je však mokré a dřív než dojde k jeho zpracování, tedy k rozřezání na fošny, je nezbytné nechat jej vyschnout. Obvykle se čeká 1,5 roku, než se kmeny rozřežou. Po rozřezání musí dřevo ještě minimálně půl roku schnout

Výše uvedené rozhodně neznamená, že bychom trpěli nedostatkem kvalitního dřeva pro naše projekty. Náš kolega Tomáš totiž sbírá dřevo již mnoho let a schraňuje v našem skladu opravdu jedinečné kusy.  Díky tomu jsou naše fošny dokonale vyschlé a hned připravené k použití. 

Kresba_duboveho_dreva_Benoble_blog

Základním druhem masivu, z něhož vyrábíme většinu našich stolů, je dub. Na vaše přání jsme však schopni vyrobit vám stůl i z dalších druhů masivu, jako jsou jasan, jilm, ořech, buk nebo kaštan. Kaštanové dřevo je velmi vzácné, v tom smyslu že sehnat kvalitní kusy s dokonalou kresbou je značně obtížné. Pokud jde o vzhled, dub je z těchto druhů masivu paradoxně ten “nejošklivější” (tedy nemá tak pěknou a výraznou kresbu, jako ty ostatní). Právě z těchto starých a raritních prken plánujeme do budoucna vyrábět zmíněné top produkty ve vyšší cenové kategorii. 

 

Služby pro klienty

Našim klientům navíc nabízíme speciální službu, která spočívá v tom, že po pěti letech jim jejich stolovou desku zrenovujeme. Přijedeme k nim, jejich stůl provizorně opatříme náhradní stolovou deskou, aby jej po dobu renovace mohli i nadále využívat, a jejich používanou desku odvezeme do naší dílny, kde ji přebrousíme, upravíme, vyplníme prasklinky, prostě se postaráme o to, aby byla zase jako nová. Následně ji nalakujeme a odveze zpět ke klientům. A to vše zcela zdarma

Odborné poradenství pro vás, naše zákazníky, je naprostou samozřejmostí. Většinou se na nás sami obracíte se svými dotazy, ale při každé zakázce klientům vždy detailně radíme, jak se o dřevo starat, jak o něj pečovat, čeho se vyvarovat a je pochopitelné, že se na nás vždy můžete opětovně obrátit se svými dotazy.