Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Jaké jsou přednosti stolů z masivu?

 

Váháte nad tím, jaký je nejvhodnější materiál pro zhotovení vašeho jídelního stolu? Přečtěte si náš blogový článek, kde se společně podíváme na to, proč byste měli dát přednost stolům, nebo i nábytku obecně, z masivu. V čem je masiv lepší než jiné materiály, které mohou být používány pro výrobu stolů a jiných druhů nábytku? Pojďme si to nyní rozebrat. 

Masiv pro váš nábytek? Ano!

Jako první se zde nabízí otázka, zda je dřevo, a to konkrétně masiv, vhodným materiálem pro výrobu jídelních stolů. Odpověď je jednoznačná - ano, je. Dřevo je totiž velmi kvalitní materiál, jenž je navíc nezávadný, naprosto ekologický a při vhodném zacházení vám vydrží sloužit po mnoho let. Jaké jsou tedy hlavní výhody? Pojďme si je společně probrat níže.

Používané materiály

Nejprve si ale udělejme stručný přehled materiálů, které se k výrobě stolů, či nábytku, mohou používat. Nejčastěji se můžete setkat s těmito druhy materiálů:

  • LTD, neboli laminovaná dřevotřísková deska - tento materiál je hojně využíván při výrobě stolů a nábytku z důvodu jeho cenové dostupnosti. Jedná se o desku vyrobenou z dřevotřísky, která je potažena vrstvou lamina. Je dostupná v různých tloušťkách a velkém množství dekorů. Tyto desky jsou lehce omyvatelné a celkově se snadno udržují. Pokud je deska dostatečně silná a kvalitně zpracovaná, může být její životnost poměrně dlouhá. 
  • MDF - je zkratka z anglického názvu “medium density fibreboard”. Jedná se o desky, jež jsou vyráběny bez použití lepidel, a z toho důvodu se řadí mezi materiály, jenž jsou více přírodní. Tyto desky z dřevěných vláken disponují jemnou homogenní strukturou a poměrně dobře se tvarují a opracovávají. Jejich povrch je upraven pomocí foliování a nebo může být nalakován. 
  • Masiv - je čistě přírodní materiál, může být vyroben z měkkého nebo tvrdého dřeva. Mezi nejznámější a nejvíce využívané patří masiv z dubu, ořechu nebo buku. V poslední době se stále více můžete setkat i s exotičtějšími druhy masivu, jako je mangové, teakové nebo akátové dřevo. 

Výhody masivu

mceclip0-8

Nyní se spolu pojďme podívat podrobněji na masiv a jeho výhody. Jako první z nich můžeme uvést dlouhou životnost jídelních stolů vyrobených z masivu. 

Hlavní výhodou je, že masiv vydrží opravdu hodně dlouho

Pokud jde o jídelní stoly z masivu, je bezesporu jejich největší výhodou dlouhá životnost. Ve srovnání s jídelními stoly, které jsou vyrobené z lamina nebo dřevotřísky, vám jídelní stoly z masivu vydrží výrazně déle a tento materiál je mnohem pevnější a stabilnější. Uvádí se dokonce, že nábytek z masivu vydrží až desetkrát déle než ten z lamina. 

Masiv totiž vyniká svou pevnou strukturou, odolností a též i jedinečnými technickými vlastnostmi. Dřevo jako takové se rozděluje na měkké a tvrdé. Měkké dřevo je snadno opracovatelné a obvykle se jedná o dřevo z jehličnatých stromů. Tvrdé dřevo se pak získává převážně ze stromů listnatých, jako je dub nebo buk a mnoho dalších. 

Investujete do kvality

Pořizovací cena jídelních stolů z masivu, stejně tak jako i konferenčních stolků, nebo dalších druhů nábytku z masivu, je sice výrazně vyšší než cena výrobků z lamina, je však třeba si uvědomit, že investujete od udržitelnosti a do kvality. Udržitelnost spočívá v tom, že nábytek vám vydrží nesrovnatelně déle, než u nábytku z méně kvalitních materiálů a tudíž během svého života nevyprodukujete tolik odpadu. A pokud si budete kupovat každých pár let nový a nový nábytek z lamina, který se vám hned rozpadne, tak ve finále utratíte v průběhu let mnohem více, než když si hned napoprvé pořídíte dražší, ale kvalitní nábytek, jenž vám bude sloužit i desítky let. Nábytek z masivu je totiž velmi odolný a pevný jen tak snadno se “nerozvrže”. 

Investice do vašeho zdraví

Pokud jde o dřevo z masivu, jedná se o materiál, který splňuje i ty nejvyšší požadavky na kritéria pro váš zdravý domov, bez nebezpečných chemikálií. Masiv je zdravotně naprosto nezávadný. Oproti jiným materiálům se z masivu neuvolňují žádné nežádoucí látky, které mohou být v některých případech i karcinogenní (mezi ně mohou patřit například formaldehydy v pojivech některých dřevotřískových desek). Jídelní stoly z masivu jsou proto vhodné pro děti i alergiky. Prostě pro všechny.

stul_z_masivniho_ohybaneho_dreva_Benoble_blog

Další výhodou je opravdu snadná údržba

Jídelní stoly z masivu se opravdu snadno udržují v čistotě. K jeho čištění vám postačí navlhčený měkký hadr. Není potřeba žádných speciálních přípravků. Zároveň je důležité nepřehánět to s množstvím vody při čištění a vždy stůl utřít do sucha. Nadměrná vlhkost by z povrchu stolu mohla proniknout do mikroskopických trhlin v laku dřeva a způsobit vznik povrchových prasklin, puchýřů nebo dalších vad. 

Zejména u jídelních stolů, které otíráte prakticky denně je vhodné po nějaké době jejich povrch speciálně ošetřit, ať už za pomoci impregnace nebo jiným způsobem, aby bylo dřevo opět chráněno před nežádoucími vnějšími vlivy. Ošetřením navíc můžete obnovit zašlý lesk a vaše stoly i nábytek budou i po letech vypadat doslova jako nové. 

Pro ošetření povrchu masivu vám doporučujeme použít speciální vosky a nebo oleje, které splňují přísná kritéria zdravotní nezávadnosti. Dojde-li k nechtěnému poškození nábytku, postačí obvykle dané místo lehce přebrousit a následně aplikovat vosk pro jeho ochranu a váš stůl bude zase vypadat naprosto skvěle. 

Bonusem bude jemná vůně dřeva

Jídelní stoly z masivu pak přinesou do vaší kuchyně a do vašeho domova jemnou a nenapodobitelnou vůni dřeva, kterou nelze nahradit žádným jiným materiálem. Typická vůně pryskyřice a dřeva zůstává v nábytku z masivu zachována po poměrně dlouhou dobu. 

Výhodou je i nadčasovost designu

Další nespornou výhodou je pak nadčasovost designu jídelních stolů a nábytku z masivu. Již po několik desetiletí je stále velmi oblíben a dle designérů tomu ani v budoucnu nebude jinak. Dřevo je totiž tradičním materiálem, který prohřeje a zútulní jakýkoliv prostor a hodí se do všech interiérů, jak do klasických, tak i do těch moderních. 

Dále má dřevo tu výhodu, že lze velmi jednoduše kombinovat i dalšími druhy materiálů, jako je například sklo, kov, textil, kůže a mnoho dalších. Masiv doporučujeme využívat u jídelních stolů a toho druhu nábytku, jenž je hodně zatěžován, tedy u postelí, židlí, skříní, apod. U drobnějších kusů nábytku, jako mohou být konferenční stolky, se můžete zaměřit na vzhled a na to, aby jednotlivé prvky tvořili harmonický a jedinečný celek. Masiv a nábytek z něj nalezne využití jak v interiéru, tak i mimo váš dům, jako zahradní nábytek. 

Konferencni_stolky_z_masivu_Benoble_blog

Pár slov na závěr

Navštivte náš e-shop a vyberte si z naší široké nabídky stolů z kvalitního dubového masivu. Skladem máme i jiné druhy masivu a rádi pro vás z nich vyrobíme naše stoly, stačí, když se s námi spojíte a sdělíte nám své preference. V nabídce naleznete jak jídelní stoly v industriálním designu, taktéž i řadu konferenčních stolků již zmíněném industriálním designu. Dále pro vás máme v nabídce i originální a jedinečné kousky, které jsme pro vás zařadili do kategorie s názvem Limited Edition, v níž naleznete například i stoly zhotovené z jediného kusu dřeva

Prohlédněte si také i naši nabídku doplňkových produktů na míru, kde pro vás máme kuchyňská prkénka, fotorámečky, alba a mnoho dalších výrobků. Budete-li mít jakýkoliv dotaz, neváhejte a obraťte se na nás. Na vaše dotazy se pokusíme odpovědět co možná nejdříve a budeme rádi, pokud pro vás budeme moct zhotovit nábytek na míru přesně podle vašich představ a přání. Zamilujte se i vy do našich jedinečných stolů z masivu, které dodají vašemu domovu nádech elegance a industriálního designu