Vážení zákazníci, nábytek vozíme zpravidla do 10 dnů - 3 týdnů.

Minimalismus v bydlení, aneb jak si zařídit byt?

 

 

Jak si zařídit bydlení v minimalistickém stylu? Níže si uvedeme pár tipů a rad, jak si v tomto duchu vytvořit pohodlné místo pro život, které budete moci nazvat domovem.

 

Než se vrhneme na konkrétní rady, pojďme si ve zkratce vysvětlit, co vlastně znamená termín minimalismus. Jedná se o umělecký směr, který vznikl v 50. letech 20. století, a který se poté rozšířil i do oblasti designu a architektonické estetiky. Nejčastěji se projevuje v jednoduchosti, neutrálních barvách a v čistých liniích.

 

Jak na něj v bydlení

Jednoduše jde o odstranění všeho přebytečného, abyste se dostali k tomu, co je mnohem podstatnější v tomto mnohdy až příliš rozmanitém světě a tím je klid, mír a jednoduchost. Minimalismus bychom mohli definovat také jako krásu jednoduchosti ve vybavení vaší domácnosti. 

 

Platí i u nábytku

Minimalismus má za úkol nechat na člověka působit prostor jako takový. To ale může fungovat pouze tehdy, pokud i vámi vybraný nábytek bude mít jednoduchý tvar a design. Také je nezbytné umístit do domácnosti pouze ten, který je opravdu nezbytný a potřebný. 

V obývacím pokoji se dozajista bude jednat o pohovku, která se stane jeho centrálním bodem, decentní odkládací stolek, ideálně kombinace skla a kovu, svítidlo, či lampu a vše doplnit menším kobercem.

 

Bez pořádku nebude minimalismu

Kam tedy dát všechny věci, které každodenně používáte a které jednoduše potřebujete? Ano, narovinu přiznáváme, že v minimalisticky zařízených místnostech opravdu citelně chybí úložné prostory. Tyto je potřeba vytvořit někde jinde. Ať už v ložnici, na chodbě, apod. Řešením jsou zde decentní kusy nábytku, ideálně s posuvnými dveřmi, které dokonale skryjí denní chaos za svými zavřenými dveřmi. Ne vše ale lze přestěhovat - například televize a další druhy elektroniky, které opravdu musí zůstat na tom místě, kde je potřebujete. 

 

Zbavte se kabelů

Abyste docílili toho, že minimalistický styl vašeho pokoje nebudou narušovat žádné zamotané a nevzhledné kabely, schovejte je do TV komody, jež vnese do místnosti dokonalé spojení designu a úložného prostoru a skvěle odpovídá myšlence minimalistického vybavení vašeho bytu. Díky svým zavřeným skříňkám, mnohdy bez úchytů pak působí naprosto “uklizeným” dojmem. 

 

Jednoduché, ale ne obyčejné

Přestože mohou TV komody působit jednoduše, nenechte se mýlit. Uvnitř jsou rozčleněny a nabízí tak mnoho úložného prostoru nejen pro další elektroniku, ale i knihy, deky, apod. Otvory na kabely, nenápadně umístěné na zadní straně, elegantně spojují obrazovku s ostatními přístroji (DVD přehrávačem, reproduktory, atd.) a případné integrované osvětlení podtrhuje celkový minimalistický dojem a vytváří příjemnou domácí atmosféru

 

PXL_20221224_084441310

Méně je více

Otřepané klišé, nutno ale říct, že pokud jde o minimalismus, více než pravdivé. Méně prvků, které jsou ovšem chytře vybrané a situované tak, aby zdůrazňovaly čistotu a strukturovanost prostoru - to je minimalismus v bydlení. 

 

Též zvaný i purismus

Mnohdy bývá také označován jako purismus, od latinského “purus” (čistý). Spočívá v úsilí o stylovou čistotu. Hlavními prvky jsou tedy jednobarevnost (nejčastěji bílá a černá) hodně prostoru, vzdušnost a opravdu pouze minimum doplňků. 

 

Nyní si stručně uvedeme několik hlavních zásad:

  • Hodně prostoru - asi ta nejdůležitější - snažte se o vzdušnost a čistotu.
  • Bílé stěny - pokud nechcete mít stěny čistě bílé, můžete zvolit i světle šedou barvu, popřípadě tmavě šedou nebo černou. Hlavně ne žádné tmavé a syté barvy. 
  • Podlahy - nejvíce minimalistická je kvalitní dřevěná podlaha. Lze zvolit i litou nebo jednoduchou keramickou dlažbu. Tyto však mohou být při absenci podlahového vytápění poměrně studené. Dřevo je pocitově přeci jen příjemnější.
  • Do oken rolety - textilní galanterie a minimalismus dohromady prostě nejsou. Závěsy záclony a jiné dekorace do minimalisticky zařízeného prostoru nepatří. Pořiďte si rolety, opět ideálně v bílé nebo šedé barvě.
  • Kvalitní nábytek - díky čistým stěnám a vzdušnému prostoru se stane dominantou vašeho bytu. V minimalisticky zařízeném bytě je ho málo, jelikož máte jen minimum věcí - jako správný minimalista. 
  • Není nad skryté LEDky - jak osvětlit váš prostor v minimalistickém stylu? Jednoduchá odpověď - pomocí skrytého LED osvětlení. Toto můžete umístit pod hranu stolu, za nástěnnou televizi, okolo soklu na stropě - prostě tam, kde nebudou vidět, ale osvětlí váš prostor. 
  • Obraz, či květina? Ale ano, aby váš domov nezůstal úplně prázdný, můžete si na zeď pověsit obraz. Ideálně nějakou pěknou moderní fotografii a úplně nejlépe černobílou. Jedna či dvě decentně umístěné květiny též nic nepokazí. Dbejte však i na takové detaily, jako je vhodná barva květináče.
  • Suvenýry do skříně - přestože chápeme touhu po upomínkových předmětech, tyto do minimalismu prostě nepatří. Rozhodně si je pořiďte, ale schovejte je do skříně a příležitostně se s nimi pokochejte. Můžete si vystavit jeden, či dva kousky, ale zbytek prostě nechte schovaný.



Vyzkoušejte jej i vy. Osvoboďte se od nepotřebných hmotných věcí, jež vás stejně dlouhodobě neuspokojí a vyzkoušejte žít s minimem. Uvidíte, že se budete cítit šťastnější.